Claudicatio Intermittens

Wat is Claudicatio Intermittens?

Claudicatio Intermittens wordt in de volksmond ook wel etalagebenen genoemd. Bij etalagebenen zijn de slagaders in de benen vernauwd door slagaderverkalking. De vernauwingen treden op vanwege het stugger en dikker worden van de wanden. Deze verdikking wordt veroorzaakt door een opeenhoping van spiercellen en cholesterol. Het bloed gaat daardoor trager stromen en er ontstaat een zuurstoftekort in de benen tijdens inspanning. De pijn kan voorkomen in de kuit, bovenbeenspier of bilspieren. Bij rust neemt de pijn weer af. 

Waar kan een Claudicatio Intermittens behandeling bij helpen?

Etalagebenen is een specifieke aandoening wat voornamelijk gaat om het hebben van pijn in de benen na inspanning. Hierbij valt te denken aan:

  • Pijn na een afstand te hebben gelopen
  • Een verminderd of verdwenen gevoel in de benen
  • Er is sprake van een vaatziekte/vaataandoening

Hoe ziet een Claudicatio Intermittens behandeling eruit?

De therapeuten binnen onze praktijk bespreekt de klachten en vooral de beperkte bewegingsmogelijkheden met u. Om de maximale loopafstand en conditie te testen wordt er een test uitgevoerd op de loopband. Gedurende de periode wordt deze test herhaald om het effect van de looptraining te bepalen. Op basis van deze resultaten en klachtenpatroon wordt er een gepersonaliseerde trainingsschema gemaakt. In de beginperiode zal u intensief begeleid worden met een diverse trainingsschema wat onder andere zal bestaan uit lopen, fietsen, oefeningen om de spieren te versterken en het verbeteren van het looppatroon.