Mulligan Concept

Wat is Mulligan Concept?

Het Mulligan Concept is een methode die door vele fysio- en manueeltherapeuten in Nederland wordt gebruikt om pijnvrij te mobiliseren. De methode gaat hypothetisch uit van een sporingsprobleem. U kunt hierbij denken aan een lade die niet soepel terugloopt in een kast. Een subtiele aanpassing van de lade is vaak genoeg om het spoor terug te vinden. Door in het menselijk gewricht deze gecorrigeerde beweging pijnvrij te oefenen wordt het normale patroon gezocht en hersteld. Het "openen en sluiten van de lade" vindt weer zonder frictie plaats. Deze methode leidt vaak tot een relatief snel en blijvend herstel van de gewrichtsfunctie. Het Mulligan Concept maakt deel uit van de vele manuele therapeutische handelingen die verricht kunnen worden.

Waar kan Mulligan Concept bij helpen?

Het Mulligan Concept is geschikt voor veel klachten aan het bewegingsapparaat. De klacht kan jaren spelen maar ook voor acute behandeling is Mulligan geschikt. Hierbij valt te denken aan:

  • Acute of langdurige klachten aan de knie, enkel en/of heup
  • Acute of langdurige klachten aan de arm, pols en/of hand
  • Acute of langdurige klachten aan de rug en/of schouders

Hoe ziet een Mulligan Concept behandeling eruit?

Er worden therapeutische handelingen uitgevoerd terwijl de patiënt actieve bewegingen uitvoert. Met behulp van de juiste duw-, trek- of schuiftechniek en eventueel met een tractieband kan het gewricht zijn natuurlijke beweging terug krijgen. De behandeling geeft vrijwel directe verbetering van de houdings-/bewegingsklachten en heeft een langdurig resultaat. De behandeling is ook geheel pijnvrij wat als prettig ervaren wordt.