Bekkenfysiotherapie

Wat is Bekkenfysiotherapie?

Bekkenfysiotherapie richt zich op alle klachten in het gebied van buik, bekken en lage rug. Dit is een specialisatie binnen de fysiotherapie voor mensen met klachten zoals incontinentie, problemen met de stoelgang, seksuele problematiek, zwangerschap, bekkenpijn (al dan niet zwangerschapsgerelateerd) en instabiliteitsklachten.
​ 
De bekkenbodem bestaat uit meerdere spieren die als een soort hangmat zijn opgehangen aan de botten van het bekken (tussen het staartbeen, schaambeen en tussen de zitbeenknobbels). Hierdoor geeft de bekkenbodem steun aan de inwendige organen. Bij de vrouw zijn dit de blaas, baarmoeder en darmen. Bij de man zijn dit de blaas met daaronder de prostaat en de darmen. De bekkenbodem speelt een belangrijke rol bij de continentie voor zowel urine als ontlasting en bij het vrijen. De bekkenbodemspieren zijn goed te trainen.

Waar kan Bekkenfysiotherapie bij helpen?

Bekkenfysiotherapie kan op verschillende klachten in het gebied van buik, bekken en lage rug helpen. Hierbij valt te denken aan:

  • Pijn in de (lage) rug
  • Pijn in de bekken of in de heup
  • Niet meer mogelijk om de urine of ontlasting op te houden

Hoe ziet een Bekkenfysiotherapie behandeling eruit?

Een bekkenfysiotherapeut brengt de problematiek op de verschillende vlakken in kaart en doet tevens onderzoek naar het functioneren van de bekkenbodem, het bekken, lage rug en heup. Dit onderzoek kan zowel inwendig als uitwendig plaats vinden. Aan de hand van de onderzoeksresultaten wordt er een behandelplan opgesteld en wordt dit met de patient besproken.