Sportmedisch advies heeft als doel te bepalen of een cliënt fit genoeg is om te sporten. Een sportarts biedt hierin begeleiding aan. Redenen voor het ontvangen van sportmedisch advies zijn bijvoorbeeld revalidatie, herstel van ziekte of blessures. Iemand gaat dan vaak van helemaal niet sporten naar actief sporten en wil dit op de juiste manier aanpakken. Ook biedt sportmedisch advies begeleiding bij zeer intensief sporten, voor zowel professionals als hobbysporters.
Wat is sportmedisch onderzoek?
Sportmedisch advies wordt ook wel sportmedisch onderzoek of training genoemd. Het is allemaal gericht op het onderzoeken of de cliënt fit genoeg is om te sporten. Voor de meeste mensen is een sportmedisch onderzoek niet nodig, zij kunnen gewoon zelf aan de slag en actief bewegen. Voor mensen die ziek zijn geweest, klachten ervaren of een uitzonderlijke prestatie willen leveren is dit anders. Zij doen er goed aan om een sportmedisch adviseur te raadplegen.
Hoe ziet een sportmedisch advies traject eruit?
Een sportmedisch traject bij TopzorgGroep wordt uitgevoerd en begeleid door sportartsen en paramedische specialisten, zoals fysiotherapeuten en diëtisten. Sportgeneeskunde speelt een belangrijke rol in de behandeling. Zo wordt er in het traject gekeken naar je algehele gezondheid, wordt er een lichamelijk onderzoek uitgevoerd en test de sportarts de lichaamsfuncties.
Bij TopzorgGroep wordt de cliënt met name geholpen bij de preventie of het herstel van blessures en klachten. Dit wordt onder andere gedaan door middel van nauwkeurige metingen en op maat gemaakte trainingsschema’s. Op dit moment biedt TopzorgGroep ook Vélofysics aan. Dit is een sportmedisch advies voor wielrenners, mountainbikers en triatleten.