Bekkenfysiotherapie richt zich op alle klachten in het gebied van buik, bekken en lage rug. Dit is een specialisatie binnen de fysiotherapie voor mensen met klachten zoals incontinentie, problemen met de stoelgang, seksuele problematiek, zwangerschap, bekkenpijn (al dan niet zwangerschapsgerelateerd) en instabiliteitsklachten.
De bekkenbodem bestaat uit meerdere spieren die als een soort hangmat zijn opgehangen aan de botten van het bekken (tussen het staartbeen, schaambeen en tussen de zitbeenknobbels). Hierdoor geeft de bekkenbodem steun aan de inwendige organen. Bij de vrouw zijn dit de blaas, baarmoeder en darmen. Bij de man zijn dit de blaas met daaronder de prostaat en de darmen. De bekkenbodem speelt een belangrijke rol bij de continentie, voor zowel urine als ontlasting en bij het vrijen. De bekkenbodemspieren zijn goed te trainen.
Waar kan bekkenfysiotherapie bij helpen?
Bekkenfysiotherapie kan op verschillende klachten in het gebied van buik, bekken en lage rug helpen. Denk hierbij aan:
- Pijn in de (lage) rug
- Pijn in de bekken of in de heup
- Niet meer mogelijk om de urine of ontlasting op te houden
Hoe ziet een bekkenfysiotherapie behandeling eruit?
Een bekkenfysiotherapeut brengt de problematiek op de verschillende vlakken in kaart en doet tevens onderzoek naar het functioneren van de bekkenbodem, het bekken, lage rug en heup. Dit onderzoek en de bekkenbodemtherapie kan zowel inwendig als uitwendig plaats vinden. Aan de hand van de onderzoeksresultaten wordt er een behandelplan opgesteld en wordt dit met de cliënt besproken.
Bekkenfysiotherapie bij zwangerschap of na bevalling
Tijdens de zwangerschap en na de bevalling ervaren sommige vrouwen klachten aan de bekken(bodem). Deze pijn wordt vaak gevoeld in de lage rug, billen, stuitje, de voorzijde van het schaambot, maar ook in de onderbuik en het bekkenbodemgebied. De pijn neemt toe na inspanning en bewegen gaat moeizamer. Bekkenbodempijn ontstaat doordat een zwangere vrouw hormonen aanmaakt die zorgen voor ontspanning van de banden en bindweefselstructuren. Op die manier kan een baby door het bekken passeren bij de bevalling. Als door de hormoonwerking de stabiliteit in de weefsels en gewrichten vermindert, kan dat klachten geven.
Een bekkenfysiotherapeut biedt hierbij uitkomst en kan de klachten verminderen. Tijdens de zwangerschap bestaat de behandeling uit het verminderen van pijn door middel van massage en ontspanningsoefeningen. Na de bevalling kan het lichaam in principe snel herstellen, het lichaam ontzwangert en de hormoonbalans herstelt weer. Maar soms gaat het herstel minder voorspoedig. Als de pijnklachten je beperken in je dagelijks leven, is het raadzaam om hulp in te schakelen van een gespecialiseerde bekkenfysiotherapeut(e). Deze helpt je de controle over je lichaam en je klachten weer terug te krijgen.