Pijneducatie is een behandeling binnen TopzorgGroep waarbij een cliënt een beter inzicht krijgt in zijn of haar (chronische) pijnklachten. Iemand leert beter om te gaan met de pijn en deze te accepteren, maar ook te beïnvloeden. Doordat een cliënt de pijn beter gaat begrijpen, kunnen klachten verminderen. De educatie is bedoeld om de kwaliteit van leven van de cliënt te verbeteren en te zorgen dat de pijn de dagelijkse activiteiten zo min mogelijk beïnvloedt.
Bij welke klachten kan pijneducatie helpen?
De educatie is met name heel zinvol bij chronische pijn. Onder chronische pijn verstaan we pijn die langer duurt dan drie maanden, waarbij de oorzaak van de pijn onbekend is. Er is hierbij sprake van een overgevoeligheid en ontregeling van het waarschuwingssysteem, dat is gekoppeld aan pijn. Met deze educatie wordt geprobeerd om dit systeem weer in balans te brengen, waarna de pijn minder kan worden.
Voorbeelden van klachten waarbij de educatie kan helpen zijn:
- Fibromyalgie
- Gewrichtspijn
- Spierpijn
- Hoofdpijn
- Nek-, arm- en schouderklachten
- Rugpijn
Hoe ziet een pijneducatie traject bij TopzorgGroep eruit?
Tijdens een educatie traject bij TopzorgGroep leert de cliënt meer over wat pijn is, hoe het wordt veroorzaakt en waarom de pijn niet zomaar verdwijnt. De cliënt leert in het traject beter om te gaan met de pijn en de invloed ervan op de dagelijkse activiteiten te verminderen. Binnen het pijneducatie traject werken verschillende behandelaars disciplinair samen om de cliënt te behandelen. In samenspraak wordt er een persoonlijk behandelplan opgesteld, met als doel te leren omgaan met de (chronische) pijn.