Wat is preventieve zorg?
Preventieve zorg is zorg die is gericht op het voorkomen van ziekte. Want voorkomen is nog altijd beter dan genezen! Binnen de preventieve zorg worden bijvoorbeeld behandelingen uitgevoerd ter preventie van hart- en vaatziekten, diabetes en nierschade of de herhaling of verergering ervan. Maar er bestaat ook veel algemene preventieve zorg, zoals verschillende beweegprogramma’s en voedingsadviezen. Daarnaast zijn er ook nog preventieve maatregelen zoals een bevolkingsonderzoek, waarbij de focus ligt op het vroeg ontdekken van eventuele ziektes.
Preventie voor ouderen
Ouderen zijn over het algemeen ontvankelijker voor ziektes. Om het ontstaan van deze kwetsbaarheid of chronische ziekte te voorkomen kan preventieve zorg worden geboden. Daarnaast bestaat er ook preventieve zorg voor het verergeren van ziektes, bedlegerig worden of het verliezen van de zelfredzaamheid. Dit wordt bijvoorbeeld gedaan door ouderen na ziekenhuisopname goed te begeleiden of regelmatig gezondheidscontroles uit te voeren. Ook worden er verschillende programma’s aangeboden voor ouderen op het gebied van beweging, voeding, sociale activiteiten en zingeving.
Waarom is preventieve zorg belangrijk?
Het doel van preventieve zorg is om de gezondheid van mensen te bevorderen en beschermen. Het geheel voorkomen van ziektes of het in een zo vroeg mogelijk stadium ontdekken, zorgt voor veel voordelen. Allereerst is het natuurlijk prettig voor de cliënt, iedereen wil in goede gezondheid leven en vitaal zijn. Daarnaast zorgt het voorkomen van ziekte voor een grote vermindering aan zorgkosten. Dit zorgt er weer voor dat de zorg betaalbaar kan blijven voor toekomstige generaties. Op dit moment zijn de zorgkosten in onze maatschappij namelijk erg hoog.