Een voedingsdeskundige helpt cliënten om gezonder te worden met behulp van voeding. Tegenwoordig zijn er steeds meer mensen die last hebben van lichamelijke klachten. Gezonde voeding wordt daarom steeds belangrijker. Een voedingsdeskundige kan iedereen helpen die zijn of haar gezondheid wil verbeteren of milde klachten ervaart. Een voedingsdeskundige geeft je inzicht in je voedingsgedrag en de daarbij behorende patronen.
Bij welke klachten kan een voedingsdeskundige helpen?
Een voedingsdeskundige kan je met name helpen bij het verbeteren van je algehele gezondheid. Denk hierbij aan:
- Overgewicht / obesitas
- Gewicht verliezen
- Gewicht aankomen
- Vermoeidheid / slecht slapen
- Weinig energie
- Stress – / burn-out klachten
- Voeding tijdens de zwangerschap
In het geval van ziekte, ondervoeding of een operatie stuurt de voedingsdeskundige je door naar de diëtist. Een diëtist is medisch onderlegd en kan je daarom beter helpen in dit geval.
Hoe ziet een behandeling met een voedingsdeskundige eruit?
Tijdens een intake wil de voedingsdeskundige een zo goed mogelijk beeld van jou krijgen. Er worden onder andere vragen gesteld over je levensstijl, voeding en beweging. Daarnaast worden ook jouw persoonlijke voorkeuren en wensen met betrekking tot de behandeling besproken. Op basis van deze informatie wordt een behandeladvies opgesteld. Dit bestaat onder andere uit een voedingsplan. Tijdens het opvolgen van dit plan begeleidt de voedingsdeskundige je en houd je samen de voortgang bij. Een voedingsdeskundige probeert je gedrag permanent te veranderen, zodat je het in de toekomst vol kunt blijven houden.