Wanneer een cliënt hulp nodig heeft bij herstel na een operatie of zelfstandig(er) wilt leren leven met de beperkingen of gevolgen van een ziekte of aandoening, kan hij of zij geholpen worden met behulp van revalidatie. Revalidatie is een medische benaming voor herstel. Het betekent letterlijk weer herstellen na een ongeval, medische ingreep of ziekte. Een revalidatietraject omvat vaak veel verschillende aspecten, zowel lichamelijk als mentaal, en vergt daarom goede multidisciplinaire zorg.
Wat doet een revalidatiearts?
Een revalidatiearts begeleidt een cliënt in het proces van herstel na een ongeval, operatie of wanneer er sprake is van een (chronische) aandoening. Er zijn verschillende typen revalidatie waar een revalidatiearts begeleiding in kan bieden. Denk hierbij aan:
- Revalidatie na een gebroken heup / heupoperatie
- Revalidatie bij een prothese
- Revalidatie na een (hersen)infarct
- Revalidatie na een gescheurde spier
- Revalidatie bij een chronische aandoening
- Revalidatie bij chronische pijn waarvan de oorzaak onbekend is
Naast het begeleiden van de revalidatie, besteedt een revalidatiearts ook aandacht aan jouw levensstijl. De arts geeft bijvoorbeeld adviezen op het gebied van voeding, bewegen en ontspanning. Je levensstijl heeft namelijk veel invloed op het verloop van je herstel.
Hoe ziet een revalidatietraject eruit?
Een revalidatietraject bij TopzorgGroep begint met een intake met de revalidatiearts. Wanneer er sprake is van een indicatie voor een revalidatiebehandeling, wordt er een behandelvoorstel gedaan. Hierbij wordt uiteraard rekening gehouden met de wensen en persoonlijke doelen van de cliënt. Het revalidatietraject heeft als doel om de cliënt beter te leren omgaan met de pijnklachten, die worden ervaren na een ongeval of ten gevolge van een aandoening. Hierdoor vermindert de invloed van de pijn op de dagelijks activiteiten en verbeter de kwaliteit van leven.