Diëtetiek

Wat is Diëtetiek?

Vaak wordt de diëtist gezien als iemand die u helpt bij het afvallen maar een diëtist kan zoveel meer. Een diëtist is gespecialiseerd in voeding bij zowel ziekte als gezondheid. De diëtist begeleidt mensen bij het verliezen of aankomen van gewicht en mensen die chronisch ziek zijn en daardoor anders of aangepast moet eten. De diëtist heeft niet alleen veel kennis van de invloed die het gedrag heeft op het voedingspatroon maar ook de relatie tussen voeding en medicatie. Er wordt samen met u naar het eetpatroon, persoonlijke omstandigheden en wensen gekeken zodat er een voedingsadvies op maat opgesteld kan worden. Voor diëtetiek kunt zowel in de tweede lijn in een multidisciplinaire samenwerking als de eerste lijn terecht bij TopzorgGroep.

Waar kan diëtetiek bij helpen?

De combinatie van voeding en medische klachten maakt dat de diëtist niet alleen veel weet van eten maar ook medische kennis heeft. U kunt voor al uw voedingsvragen wat betreft een gezond eetpatroon terecht en bijvoorbeeld ook als er een chronische aandoening aanwezig is. Hierbij valt te denken aan:

  • Diabetes
  • Hart- en vaatziekten
  • Longziekten
  • Nierfalen

Hoe ziet een dieetconsult eruit?

De diëtist zal tijdens de eerste consult een zo goed mogelijk beeld willen krijgen van uw persoonlijke situatie. Er zullen vragen gesteld worden over de thuissituatie, wat u voor werk doet, wat u doet aan beweging en ook wat voor medicijnen u inneemt. Verder zal ook uw persoonlijke voorkeuren in kaart worden gebracht zodat het advies zo goed mogelijk afgestemd kan worden op uw wensen. Afhankelijk van uw doelstelling zal de diëtist u intensief begeleiden. De diëtist is persoonlijk en praktisch ingesteld. Op basis van de informatie en uw wensen die zijn aangegeven wordt een advies opgesteld. Hierbij zal onderzocht worden wat voor u de juiste voeding is, het in te passen in de dagelijke eetpatroon en zal proberen hiermee het gedrag blijvend te veranderen zodat u verder eigen regie krijgt over uw voedingspatroon.