Dry Needling

Wat is Dry Needling?

Dry needling is een therapievorm die door middel van naalden gevolgen van verhardingen in spieren, ook wel triggerpoints, kan verminderen of wegnemen. Triggerpoints kunnen bij veel blessures de oorzaak vormen of een factor zijn welke de klachten in stand houden. Bij het losmaken van deze triggerpoints via dry needling is er vaak een erg snelle verbetering van de klachten merkbaar. Dit zorgt ervoor dat dry needling een ontzettend effectieve therapie vormt. ​​​Verwar dry needling echter niet met acupunctuur. Beide technieken maken gebruik van een gesteriliseerde naald welke de huid doorboort. Echter dry needling gaat uit van verhardingen in spieren, welke worden verwijderd, waar acupunctuur gebruik maakt van energetische banen binnen het lichaam. Dry needling valt onder de fysiotherapeutische behandeling en wordt vergoed door de zorgverzekeraar als zijnde fysiotherapie. Vaak is dry needling niet de enige behandeling. Meestal worden er verschillende technieken tijdens een behandeling gebruikt, waaronder ook dry needling.

Waar kan Dry Needling bij helpen?

Door triggerpoints aan te prikken met een dunne acupunctuurnaald worden de spierverhardingen ontspannen. De spiervezels trekken aan waarna de spier ontspant. Hierbij valt te denken aan:

  • Acute of langdurige spierpijn
  • Kramp in bijvoorbeeld de kuitspier
  • Pijn in de (lage) rug

Hoe ziet een Dry Needling behandeling eruit?

De therapeut gaat met u in gesprek en analyseert de klachten. De spieren die de klacht veroorzaken worden nader onderzocht. De triggerpoint in de spier wordt opgezocht. Als de triggerpoint is gevonden zal de therapeut met een klein acupunctuurnaald. De spier spant zich kort aan waarna het ontspant. U merkt direct dat de beweging soepeler gaat. Bij langdurige klachten kan de therapeut meerdere spieren behandelen waarna u ook gerichte adviezen mee krijgt.