Handtherapie

Wat is Handtherapie?

Handtherapie is een paramedische specialisatie die zich richt op het realiseren van dagelijkse handelingen die door ziekte of lichamelijke beperkingen moeilijker zijn geworden. De handtherapeut adviseert en traint mensen die moeilijkheden hebben met het uitvoeren van dagelijkse activiteiten. De therapeuten van TopzorgGroep zijn gespecialiseerd in de behandeling van aandoeningen en klachten aan hand, pols en arm. De handtherapeuten hebben kennis van de anatomie van de hand en de pols net als van de verschillende letsels en aandoeningen. De handtherapeut richt zich op beperkingen, pijn en klachten aan uw hand, pols of arm. Deze pijn en klachten kunnen zijn ontstaan als gevolg van een ongeval of overbelasting door bijvoorbeeld het maken van veel dezelfde bewegingen. U kunt ook bij een handtherapeut terecht voor onverklaarbare pijn en revalidatie na een operatie aan uw hand, pols en/of arm. Handtherapeuten begeleiden zowel kinderen, volwassenen als ouderen. De belangrijkste taak van de handtherapeut is het ondersteunen in het eigen regie voeren van de activiteiten in het dagelijks leven. Ze denken mee over de keuze en verdeling van activiteiten op een dag. Verder geven ze ook voorlichting aan mantelzorgers en naaste betrokkenen. De handtherapeut probeert bewegen te stimuleren met behulp van oefeningen, praktische tips en adviezen over bijvoorbeeld hulpmiddelen. Op deze manier blijft de zorg op maat van de patiënt.

Waar kan Handtherapie bij helpen?

De handtherapeut is gespecialiseerd in veelvoorkomende klachten of aandoeningen zoals artrose, dupuytren, m.dequervain, triggervinger en bij een malletvinger. Met deze klachten of aandoeningen kunnen mensen dagelijkse activiteiten zelf niet meer goed uitvoeren. Hierbij valt te denken aan:

  • Persoonlijke verzorging; opstaan, aankleden, wassen
  • Huishouden; koken, stofzuigen
  • Hobby's en vrije tijdsbesteding; tuinieren, schrijven

Hoe ziet een Handtherapie behandeling eruit?

De handtherapeut kijkt tijdens het intakegesprek gericht naar de persoonlijke situatie van de patiënt. Daarna analyseert de therapeut uw hand, pols of arm. De handtherapeut kijkt naar het gebruik van uw hand in bepaalde situaties waarbij u klachten ondervindt, dit kan in uw thuissituatie zijn of op uw werk. Indien de handtherapeut u kan helpen, bespreekt hij of zij de behandelmogelijkheden met u. Adviezen variëren van oefeninstructies tot handige manieren om activiteiten makkelijker te maken. De handtherapeut is ook gespecialiseerd in het adviseren over hulpmiddelen die het best bij de situatie van de patiënt passen. Ze denken ook mee met eventuele aanpassingen die nodig of mogelijk zijn in de woning. Handtherapie is zorg die wordt afgestemd op de wensen van de patiënt. Het uiteindelijke doel is om de patiënt weer eigen regie te laten voeren waar mogelijk is met ondersteuning van de handtherapeut en betrokkenen.