Oedeemtherapie/Manuele lymfedrainage

Wat is Oedeemtherapie?

Vochtophopingen, ofwel oedeem genoemd kan ontstaan na bijvoorbeeld een operatie of ongeval waarbij lymfvaten beschadigd geraakt zijn. Tevens kan lymfoedeem optreden na het verwijderen van een tumor, bijvoorbeeld in een arm na borstamputatie of door bestraling. Daarnaast kan lymfoedeem ook ontstaan zonder bekende oorzaak door aanleg waarbij reeds bij de geboorte een minder goed functionerend lymfvatsysteem is aangelegd. ​Het kan zijn dat het lymfvatsysteem jaren goed functioneert en plotseling - door bijvoorbeeld overbelasting, stress of na een beschadiging van buitenaf - niet meer goed de lymfstroom aankan en waardoor een ophoping van lymfoedeem optreedt. De hierdoor ontstane gezwollen lichaamsdelen kunnen belastend, storend en pijnlijk zijn voor de patiënt. Hierbij kan oedeemtherapie verlichting bieden. Oedeemtherapie is een ruim begrip voor therapie ter bestrijding van vochtophopingen in de huid.

Waar kan Oedeemtherapie bij helpen?

Oedeemtherapie is geschikt voor veel klachten wat betreft vochtophoping, ofwel zwelling of oedeem. Soms gaat het gepaard met warmte en/of een ontsteking. De zwelling kan pijn en een beperking in het functioneren opleveren. De klachten die verholpen kunnen worden zijn onder andere:

  • Oedeem (vochtophoping) bij mensen met (borst)kanker, een (borst)kanker operatie hebben gehad of als gevolg van bestraling/chemotherapie.
  • Oedeem na een operatie of ongeval (soms gepaard met een ontsteking)
  • Bloeduitstortingen

Hoe ziet een Oedeemtherapie behandeling eruit?

Oedeemtherapie bestaat voornamelijk uit een bepaalde vorm van massage welke zorgt voor een betere afvoer van het lymfvocht. Als aanvulling op de manuele lymfdrainage is er een nieuwe techniek; lymftaping. Hierbij worden dunne strookjes speciale tape dusdanig op de huid aangebracht zodat de afvoer van het lymfvocht beter gaat. De combinatie zorgt er bijvoorbeeld voor dat een gewrichtsontsteking vermindert omdat de zwelling en ontsteking tegelijkertijd wordt aangepakt. Bij mensen die vanwege (borst)kanker zijn geopereerd zijn vaak lymfknopen en banen in het lichaam beschadigd of verwijderd. Manuele lymfedrainage zorgt ervoor dat het ophopend vocht naar delen van het lichaam wordt afgevoerd waar de vochtafvoer wel goed functioneert.