Ergotherapie

Wat is Ergotherapie?

Ergotherapie is een paramedische discipline die zich richt op het realiseren van dagelijkse handelingen die door ziekte, lichamelijke of psychische beperkingen moeilijker zijn geworden. De ergotherapeut adviseert en traint mensen die moeilijkheden hebben met het uitvoeren van dagelijkse activiteiten. Ergotherapeuten begeleiden zowel kinderen, volwassenen als ouderen. De belangrijkste taak van de ergotherapeut is het ondersteunen in het eigen regie voeren van de activiteiten in het dagelijks leven. Ze denken mee over de keuze en verdeling van activiteiten op een dag. Verder geven ze ook voorlichting aan mantelzorgers en naaste betrokkenen. De ergotherapeut probeert bewegen te stimuleren met behulp van oefeningen, praktische tips en adviezen over bijvoorbeeld hulpmiddelen. Op deze manier blijft de zorg op maat van de patiënt.

Waar kan Ergotherapie bij helpen?

De ergotherapeut is gespecialiseerd in veelvoorkomende klachten of aandoeningen zoals dementie, reuma, chronische pijn, vermoeidheid en valproblematiek. Met deze klachten of aandoeningen kunnen mensen dagelijkse activiteiten zelf niet meer goed uitvoeren. Hierbij valt te denken aan:

  • Persoonlijke verzorging; opstaan, aankleden, wassen
  • Huishouden; koken, stofzuigen
  • Hobby's en vrije tijdsbesteding; tuinieren, schrijven

Hoe ziet een Ergotherapie behandeling eruit?

De ergotherapeut kijkt gericht naar de persoonlijke situatie van de patiënt. De behandeling vindt niet alleen plaats in een behandelkamer maar ook waar de problemen zich voordoen zoals thuis, op school of op het werk. Adviezen variëren van oefeninstructies tot handige manieren om activiteiten makkelijker te maken. De ergotherapeut is ook gespecialiseerd in het adviseren over hulpmiddelen die het best bij de situatie van de patiënt passen. Ze denken ook mee met eventuele aanpassingen die nodig of mogelijk zijn in de woning. Ergotherapie is zorg die wordt afgestemd op de wensen van de patiënt. Het uiteindelijke doel is om de patiënt weer eigen regie te laten voeren waar mogelijk is met ondersteuning van de ergotherapeut en betrokkenen.