Te snel, te hard of te veel: voorkom sportblessures

10 mei 2021

Met het versoepelen van de coronamaatregelen, zal ook het samen sporten weer meer en vaker kunnen. Hoe ben jij als sporter de coronaperiode doorgekomen? Ben je zelf aan het trainen gegaan en fit gebleven? Of vond je het lastig om individueel te trainen en blijft je fitheid achter? De fysiotherapeuten van TopzorgGroep kunnen preventief advies geven om blessures te voorkomen of je begeleiden, mocht je onverhoopt toch een blessure oplopen.

De grootste risicofactor voor een blessure is te snel, te hard of te veel. Na een half jaar sportief aan de kant te staan, is het bindweefsel de sportieve belasting niet meer gewend. Wie dan binnen een paar weken naar zijn ‘normale’ trainingsintensiteit terug wil, loopt het risico van overbelasting. “Dat voel je niet, omdat je dit gewend bent van vroeger. Maar je bindweefsel is het niet meer gewend en heeft een aantal maanden opbouw nodig”, legt Esther Beerens uit. Jacob Wijnstra vult aan: “Daarnaast bestaat zoiets als ‘op de verkeerde manier’. Is er een coördinatiefoutje geslopen in jouw buik-, bil- of schouderspieren, dan betekent dit dat de spier zijn functie niet helemaal goed uitvoert. Een andere spier, die hiervoor niet gemaakt is, heeft de neiging dit over te nemen, maar vervolgens te overbelasten met mogelijk blessureleed als gevolg.” Fysiotherapeuten Matthew Lentink, Stefan Riemens en Lisa Snoeren beamen dit. “Kijk maar eens naar alle blessures in het profvoetbal na de eerste lockdown: twee keer zoveel zware blessures als normaal.”

TopzorgGroep heeft veel specialisaties in huis.

Als ervaren fysiotherapeut in de sport verwacht Jacob een blessuregolf zodra het sporten weer overal is toegestaan. Zorg jij dat jij daar niet tussen zit?, is zijn oproep. “TopzorgGroep heeft veel specialisaties in huis, die jou kunnen ondersteunen”, legt hij uit. “Mijn collega Stefan heeft zijn opleiding in Amerika gevolgd en werkte met professionele American football spelers, Esther is voormalig Nederlands recordhouder in het zwemmen, Matthew is keeper van het nationale elftal van Aruba en Lisa heeft als sportfysiotherapeut met onder andere de Nederlandse en Belgische volleybaltop en de wereldtop in rugby gewerkt. Ikzelf loop al jaren mee in de wielerwereld. Ik heb een centrum opgezet voor fi etshouding en training en werk onder andere met meervoudig wereld- en olympisch kampioenen.”

Kijk voor meer informatie en een vestiging bij jou in de buurt op: www.topzorggroep.nl | 0113-330875 | Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.