Terugblik op onze internationale opleidingsweek in Zwolle

01 december 2022

Op maandag 21 november jl. was de start van onze internationale opleidingsweek voor de BSPTS advanced C2 course. Deze opleiding werd gegeven door Dr. Manuel Rigo uit Spanje, oprichter van BSPTS concept by Rigo. Samen met de docenten van Noord-Europa, onze eigen fysiotherapeuten Ilse de Wilde-Kramer en Mariette Zoer-Kosse. Beide zijn ze al 12 jaar werkzaam bij de Scoliosis Care Clinic, tegenwoordig bekend als TopzorgGroep Zwolle. 

BSPTS is een PSSE (fysiotherapie specifieke scoliose oefeningen) met geavanceerde kennis over scoliose en andere spinale aandoeningen. Het BSPTS-concept by Rigo is gebaseerd op vier algemene principes: 

  1. Driedimensionale stabiele houdingscorrectie;  
  2. Expansie techniek;
  3. Spieractivering;
  4. Integratie.

BSPTS therapie leert de fysiotherapeut om een ​​balans te vinden tussen deze kennisgebieden. Hierdoor kunnen therapeuten cliënten met scoliose en andere wervelkolom aandoeningen gerichter behandelen, met vaak verbluffende resultaten. Ook voor andere zaken zoals whiplash is deze therapie goed inzetbaar. 

Tijdens de opleiding werd de theorie afgewisseld met gerichte oefeningen in de praktijk. Hierbij werden oefeningen uitgevoerd op scoliose cliënten van TopzorgGroep Zwolle. Samen met de studenten gaven de cliënten van TopzorgGroep inhoud en uitvoering aan de opleiding. Daarbij werd er veel aandacht besteed aan de diagnose van scoliose. Op röntgenfoto’s werd de hoek van Cobb gemeten en met behulp van de internationaal bekende Lonstein en Carlson tabel konden studenten de progressie factor vaststellen. Bovendien werd er gekeken naar het biopsychosociaal concept. De BSPTS therapie is niet alleen voor fysiotherapeuten, het is namelijk een multidisciplinaire aanpak die alleen volgens een biopsychosociale benadering goed inzetbaar is en het gewenste resultaat zal laten zien. 

Door de toenemende vergrijzing van de Nederlandse bevolking komt degeneratieve scoliose steeds vaker in de praktijk voor. Degeneratieve scoliose is een vorm van scoliose die ontstaat door slijtage van de gewrichten. Dit komt meestal door het verouderingsproces van het lichaam. De BSPTS therapie is zeer geschikt om deze vorm van scoliose te behandelen. Naast deze therapievorm, hebben de studenten ook kennisgemaakt met de RigoCheneau Brace behandeling. In heel Nederland biedt alleen TopzorgGroep Zwolle deze brace behandeling aan. Bovendien leert de BSPTS advanced C2 course studenten postoperatief en in groepen te behandelen.  

Na een intensieve week door Dr. Manuel Rigo, Ilse de Wilde-Kramer en Mariette Zoer-Kosse zijn alle studenten met een zeer goed resultaat geslaagd!