Waarom bewegen zo belangrijk is
Valpreventie is het voorkomen of verminderen van ouderen die vallen. Dit wordt gedaan door de risico’s te verminderen. Er is veel onderzoek (2) gedaan naar hoe deze valrisico’s kunnen worden verminderd. Dit kan bijvoorbeeld door middel van oefeningen die de kracht en balans van ouderen verbeteren. Een andere manier is om valangst te verminderen. Sommige ouderen zijn constant bang om te vallen, waardoor ze onzeker zijn over hun bewegingen en de kans op vallen juist wordt vergroot. Interventies zoals deze worden aangeboden bij verschillende fysiopraktijken.
Tips voor valpreventie
Het is ook mogelijk om zelf aan de slag te gaan met valpreventie. TopzorgGroep heeft een aantal tips verzameld over wat ouderen zelf kunnen doen om vallen te voorkomen.
Blijf in beweging
Het is voor ouderen extra belangrijk om in beweging te blijven, om zo hun kracht en balans niet te verliezen. Wanneer iemand voldoende kracht en balans heeft, is de kans op vallen namelijk een stuk kleiner.
Zorg voor een veilige omgeving
Veel valongevallen vinden thuis plaats. Maak het huis daarom zo veilig mogelijk. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een robuuste trap, anti-slip materiaal op mogelijk gladde plekken en voldoende verlichting. Daarnaast is het ook belangrijk om stevige schoenen te dragen en eventueel hulpmiddelen (zoals een stok of rollator) te gebruiken als dit nodig is.
Eet gezond
Om voldoende spierkracht op te bouwen en de botten sterk te houden, is het belangrijk om gezond te eten. Focus op veel eiwitten en de juiste vitamines en mineralen en eet voldoende calorieën op een dag.
Zorg voor goed zicht
Wanneer je ouder wordt, bestaat de kans dat je ogen achteruit gaan. Check dit dan ook regelmatig bij een opticien. Soms heb je zelf niet door dat je zicht slechter is geworden. Dit zorgt uiteraard voor een groter risico op vallen.
Let op medicijngebruik
Tot slot is het verstandig om even bewust te kijken naar je medicijngebruik. Sommige medicijnen hebben invloed op het evenwicht of de bloeddruk. Wanneer bepaalde medicijnen worden gecombineerd, kan de kans op vallen worden vergroot. Vraag dit even na bij de huisarts als dit op jou van toepassing kan zijn.
De Valpreventieweek
Om meer aandacht te creëren voor valpreventie wordt er elk jaar een Valpreventieweek (3) georganiseerd door VeiligheidNL, het kenniscentrum voor letselpreventie. Tijdens deze week besteden verschillende praktijken en zorgprofessionals aandacht aan valpreventie, om zo meer bewustwording te creëren en kennis te verspreiden. Tijdens deze week kunnen zorgverleners o.a. een gratis e-learning volgen over hoe ze ouderen kunnen motiveren voor valpreventie.
1 www.veiligheid.nl/actueel/11-miljoen-ouderen-heeft-een-verhoogd-valrisico h
2 https://tvgg.nl/wp-content/uploads/sites/2/2019/10/12439_2012_Article_26.pdf
3 www.veiligheid.nl/kennisaanbod/themaweek/valpreventieweek-202