Manipulatie I.A.O.

Wat is Manipulatie?

Manipulatie is een behandelvorm wat deel uitmaakt van Manuele Therapie. Deze behandelvorm wordt alleen toegepast als er een indicatie voor is. Een manipulatie zal ook nooit het enige onderdeel van een behandeling zijn. In de meeste gevallen waarin gekozen wordt om een manipulatie toe te passen is er sprake van een beperkte bewegingsmogelijkheid in het gewricht. Het wordt in combinatie gebruikt met andere mobiliserende technieken om de beweeglijkheid te herstellen. Het combineren met andere technieken is erg belangrijk. Uit onderzoek is gebleken dat manipulatie het meest effectief is wanneer het gecombineerd wordt met oefentherapie. Bij iedere klacht zal altijd individueel gekeken worden welke behandelvormen passen bij het te behalen doel.

Waar kan Manipulatie bij helpen?

Als je een gewricht slecht kunt bewegen en/of je daar pijn bij hebt kan manipulatie uitkomst bieden. Voorbeelden van klachten die verholpen kunnen worden zijn:

  • (Lage) rugklachten
  • Heupklachten
  • Hoofd- en nekpijn in combinatie met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom
  • Nek- en schouderklachten

Mogelijke effecten van Manipulatie

Meestal wordt er direct een afname van de pijnklachten geconstateerd en een toename van de beweeglijkheid in één of meerdere gewrichten. Hierdoor verbetert het algemene functioneren van het gemanipuleerde gewricht. Verder zorgt een manipulatie vaak voor directe ontspanning van de spieren in het gebied en een toename van de doorbloeding. Een manipulatie is minder belastend voor een gewricht dan een mobilisatie. Een manipulatie kan mogelijk ook gepaard gaan met onschuldige neveneffecten zoals hoofdpijn, stijfheid en vermoeidheid. Deze klachten verdwijnen normaliter binnen 24 uur tot max 48 uur. Mocht u hier langer last van hebben meldt u dit bij de therapeut.